Depresia este una dintre cele mai comune tulburări afective care se poate instala în urma unor evenimente tragice, unui șir lung de insuccese, de situații stresante sau în urma unei dezamăgiri profunde. Doar cei care trec printr-un episod depresiv moderat sau sever realizează cu adevărat pericolul prezentat de această tulburare și mai puțini apelează la ajutor specializat. Din nefericire neglijarea unei despresii moderate sau severe conduce de multe ori la deterioarea relațiilor sociale, la pierderea locului de muncă și în unele cazuri extreme chiar la siucidere.
Nu confundați depresia cu tristețea
Pentru a înțelege diferența între depresie și tristețe vom apela la un exemplu extrem, respectiv decesul unei rude foarte apropiate. Ulterior acestui eveniment nefericit este absolut normal să fim triști, suparați o lungă perioadă de timp, sau chiar revoltați. Momentul instalării despresiei este, în acest caz, marcat de apariția unor gânduri de tipul "acum că el/ea a murit nu îmi voi mai reveni niciodată, viața mea nu mai are sens."
Autoevaluarea nivelului de depresie
Totuși, înainte să acționăm, o corectă evaluare a nivelului de despresie în care ne aflăm este necesară, pentru că specialiștii ne spun că formele ușoare le putem ameliora, fără să apelăm la un psiholog. De aceea, vă propun un test cu 25 de itemi ce aparține psihiatrului David D. Burns, profesor la Universitatea de Medicină din Stanford:
Interpretarea testului:
Pentru a avea o evaluare cât mai corectă este necesar să punctați toți itemii. Recomandarea profesorului Burns este ca în cazul în care ați acumulat peste 26 de puncte să căutați ajutor specializat din partea unui psiholog pentru că sunt rare cazurile în care depresiile moderate, severe sau extreme trec de la sine.
Bibliografie:
David D. Burns - Feeling Good: The New Mood Therapy (sursa scribd.com)